وبلاگ
انواع قالب بندی سقف بتنی

قالب بندی سقف بتنی یکی از مراحل اساسی در ساخت و ساز است. انتخاب انواع قالب سقف از اولین مواردی است که باید در زمان اجرای سازه های بتنی به آن توجه داشت. کیفیت بالا قالب ها، انتخاب بهترین نوع قالب برحسب نوع پروژه، رعایت نکات اجرایی و میزان بودجه تاثیر زیادی بر کیفیت اجرای سازه دارد. در صنعت ساختمان سازی قالب های ساختمان سازی عمدتا از جنس چوب، فلز، سفال، سیمان، آجر و … هستند. ساست کرباسیان در این مطلب شما را با انواع قالب بندی سقف بتنی آشنا می کند پس تا انتها مطالب با ما همراه باشید.
انواع قالب بندی بتن سقف
در ساخت سازه ها باتوجه به نوع پروژه و کاربری آن ها سقف های بتنی را به روش های مختلف تولید می کنند. انواع سقف ها را از نظر قالب بندی به دو دسته ثابت و دائمی تقسیم بندی شده اند. بنابراین عمدتا قالب بندی سقف را براساس متریال اولیه و استفاده شده در آنها دسته بندی می شوند:

قالب بندی بتن سقف چوبی
قالب بندی بتن سقف چوبی تشکیل شده از چوب یا تخته سه لایه است که این نوع قالب بندی از قدیمی ترین و ساده ترین نوع قالب های بتنی سقف شناخته شده است.
این نوع قالب انعطاف پذیری خوبی برای ساخت و ساز دارد که همین به سهولت کار کمک می کند. در این جنس از انواع قالب سقف این نکته قابل توجه است که بکارگیری آن سازه های بزرگ خیلی زمان بر است، زیرا باید در محل اجرای پروژه ساخته شود. اغلب اوقات این نوع قالب بندی را در مناطقی که دستمزد نیرو کار کم است استفاده می کنند.
مزایای استفاده از قالب بتنی سقف چوبی
- کاهش هزینه ها نسبت به قالب فلزی
- آسان بودن باز و بسته شدن قالب بندی سقف چوبی
- سبک بودن و حمل و نقل راحت
- انعطاف پذیری بالا و امکان ساخت سازه بتنی در هر شکل، سایز و وزن های مختلف
قالب بتن سقف پلاستیکی یا پلیمری
قالب پلاستیکی یا پلیمری به علت مقاومت بالا در برابر ضربه، ماندگاری و مقاومت بیشتری نسبت به سایر قالب های سقف بتنی دارد. یکی از قابلیت های قالب بتن سقف پلیمری، این است که این نوع قالب نسبت به قالب های سقف فلزی راحت تر از سطوح قالب جدا می شود. البته این کار نیز مستلزم وجود اتصالاتی مانند گوه، سنجاق و بولت است. این نوع قالب را معمولا در پروژه های ساختمانی با ابعاد کم و مشابه هم مانند شهرک های مسکونی استفاده می کنند؛ زیرا این ویژگی را دارند که بتوان چندین مرتبه از آنها استفاده کرد.
قالب بتن سقف آجری
رایج ترین نوع قالب بندی سقف بتنی، سقف های آجری است. یکی از عمده ترین تفاوت های این نوع قالب ها با سایر قالب ها، باقی ماندن آجرها در سطح فونداسیون می باشد که همین منجر به افزایش ظرفیت باربری سازه ها می شود. مشکل عمده و مهم این نوع سقف بتنی یکبار مصرف بودن است.
از قابلیت های برتر قالب بتن سقف آجری وزن سبک تر و امکان تمیز کردن سریع و راحت آن با آب است.
قالب بندی بتن سقف فلزی
قالب بندی سقف بتنی فلزی از کارآمدترین قالب ها در بین انواع قالب بندی سقف به شمار می رود؛ زیرا این امتیاز را برای پیمانکار فراهم می کند که بتوان چندین بار از آنها استفاده کرد. البته لازم به ذکر است که این جنس قالب را درمواقعی به کار میبرند که عملیات ساخت و ساز تا مرحله قالب بندی سقف رسیده باشد. از طرفی به علت گران بودن قالب سقف بتنی فلزی، از آن در پروژه های بزرگ خیلی زیاد استفاده نمی کنند و فقط در صورتی از لحاظ اقتصادی به صرفه است که چندین مرتبه بتوان از آنها استفاده کرد.
مزایای قالب سقف بتنی فلزی
- نصب راحت و سریع
- طول عمر و مقاومت بالا
- مناسب سازه های منحنی شکل
- پیشگیری از لانه زنبوری شدن بتن ها
سقف تیرچه بلوک
رایج ترین روش طی سال های اخیر، استفاده از تیرچه بلوک است. این روش، ابتدا تیرچه ها را روی سقف قرار داده و بتن ریزی روی آنها انجام می شود. در برخی موارد یونولیت یا سفال نیز به کار می برند. در قالب بندی سقف تیرچه بلوک جنس تیرچه ها از کرومیت، فلز نیازیت، بتن یا آهن است.
بهتر است بدانید این نمونه از قالب بندی سقف را می توان در قالب بندی های آجری، فلزی و بتنی نیز انجام داد.

مزایای قالب سقف بتنی تیرچه بلوک
- به کارگیری کمترین نیروی انسانی
- عایق صوتی، حرارتی و رطوبتی بوده
- مقاومت بالا در برابر آتش سوزی
- وزن سبک و حمل و نقل راحت بدون نیاز به جرثقیل
- عدم نیاز به متخصص و قابل اجرا توسط کارگران معمولی
- لرزش کمتربه علت شمع بندی
- مقاومت بالا در برابر عوامل مخرب افقی مانند باد و زلزله
- کاهش مصرف بتن به علت استفاده از از بلوک های توخالی
- از نظر اقتصادی مقرون بصرفه
قالب بندی سقف بتنی گرین وافل
متریال به کار رفته در این نوع سقف از نوع موقت و از جنس پلاستیک کامپوزیت است. در این نوع، در مرحله اول قالب های سقف بتنی بر روی سقف جا داده می شوند و در مرحله آخر عملیات برداشته میشوند. یکی از دلایل تمایل افراد به استفاده از این نوع قالب بندی سقف بتنی، امکان استفاده مجدد از آن است.
دال بتنی
مصالح به کار رفته در این نوع قالب بندی سقف از نام آن مشخص است، زیرا دال بتنی برای اجرا سقف پیادهسازی میشود. در این روش ابتدا قالب ها را از جنس پلیمر، فلز، چوب یا تخته سه لایی و یا ترکیبی از تخته و پلیمر می سازند و بعد از چینش آنها در سازه، عملیات آرماتوربندی و بتن ریزی را اجرا و تکمیل می کنند. در نتیجه پس از مدتی بتن های سفت شده، از قالب جدا می شوند و کاربران می توانند مجددا از آنها استفاده کنند. این نمونه قالب بندی را برای ساخت بیشتر سازه ها مانند انواع پل و اجرای کف سازی استفاده می کنند.
برای آماده کردن سقف دال بتنی در محل اجرای پروژه، قالب های مخصوصی را تهیه میکنند و سپس میلگرد ها را در آنها قرار می دهند. اجزای پلاستیکی در قالب ها این میلگردها را نگه میدارد. قالب هایی که برای ساخت این نوع قالب بندی سقف استفاده می شود از جنس پلاستیک، پلای وود و یا فلز هستند.
قالب سقف بتنی یوبوت
قالب سقف بتنی یوبوت را به شکلی طراحی کردهاند که تیرها را می توانند از سقف جابهجا کنند یا بردارند. این نوع سقف دو مرحله چینش دارند، به صورتی که در مرحله اول قالب های زیرین را می چینند و پس از آن، شبکه آرماتور را در پایین می بندند. بعد از آرماتوربندی نیز، قالب های یوبوت را قرار می دهند. پس از چینش نهایی، آرماتورهای بالایی بسته شده و عملیات بتن ریزی شروع میشود. در آخر پس از ۲ الی ۳ هفته قالب های پایین تر را بر میدارند و از آنها به منظور بکارگیری مجدد برای ساخت سقف سایر طبقات استفاده می شود.